Avtor: Janja Buzeti

 V torek, 26. maja 2020 je na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije potekal 41. Zbor članov DPPP, ki je bil letos volilni. Udeležilo se ga je 38 članov, prisotni pa so bili tudi predstavnica Mestne občine Murska Sobota gospa Rofina Bernjak, predstavnik računovodskega servisa S.R.P. gospod Rajko Balantič, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije gospod Dane Kastelic, strokovno delavka Zveze paraplegikov Slovenije gospa Urška Rendulić ter gospa Marija Bačič, tesna sodelavka društva in ena izmed tistih, ki so zaslužni, da so Zakon o osebni asistenci ˝pospravili pod streho˝ ter da polovica Dodatka za pomoč in postrežbo ostaja invalidnim osebam.

V pozdravnem nagovoru je predsednik Novak vsem zbranim zaželel prijetno dobrodošlico in po ugotovitvi sklepčnosti pričel s 1. točko dnevnega reda 41. Zbora članov. Prvo je k nagovoru povabil predstavnico MOMS gospo Rofino Bernjak. Bernjakova v nagovoru poudari, da MOMS že vrsto let spremlja delovanje našega društva in ostalih invalidskih organizacij in jih podpira preko razpisov na področju socialnega varstva, da zagotovijo potrebe svojih članov. Prav tako izrazi veliko zadovoljstvo, da naše društvo vsako leto sprejme, da srečanje invalidskih organizacij, katerega osnovni namen je druženje, sodelovanje in izmenjavanje izkušenj, poteka na našem društvu. Po njenem mnenju je sodelovanje z ostalimi invalidskimi organizacijami in društvi uspeh vsakega posameznega društva. Poslovila se je z željo, da bi še naprej dobro sodelovali in tako uresničili vse zastavljene cilje v tem letu.

Po predstavitvi delovno finančnih poročil za leto 2019, je predsednik Novak predal besedo predsedniku Zveze paraplegikov Slovenije, ki je predstavil nekaj statističnih podatkov Zveze paraplegikov Slovenije in njeno poslovanje v letu 2019. Povedal je, da se število članov ZPS iz leta v leto povečuje, podaljšuje pa se tudi njihova starost, kar je po njegovem mnenju zasluga napredka v medicini in sodelovanje z različnimi strokovnjaki s tega področja. Zveza paraplegikov Slovenije aktivno sodelujejo tudi v Državnem Zboru in Državnem Svetu z namenom, da zagotovi potrebne standarde svojim članom. Ob koncu nagovora pove, da je Zveza poslovala uspešno, za kar se zahvali tudi našim članom, ki s svojim delovanjem ustvarjajo mozaik, združen v celoto v obliki srčka  – Zvezo paraplegikov Slovenije. Ker ni bilo direktorja Doma paraplegikov Pacug, je kar sam predstavil nekaj novosti, ki jih bodo člani deležni ob obisku Doma in jih vse skupaj povabil, da se v čim večjem številu udeležijo obnovitvene rehabilitacije v Pacugu. Strokovna delavka Urška Rendulić pa je predstavila socialne programe, ki se izvajajo na Zvezi. Pohvale za uspešno delo v preteklem mandatu je predsedniku Stanku Novaku izrazila tudi Marija Bačič, predsednica Sožitja, poslanka in naša tesna sodelavka ter mu zaželela še vsaj en uspešni mandat.

Sledile so volitve organov društva za naslednje mandatno obdobje 2020-2024, kjer pa rezultati niso prinesli nobenih drastičnih sprememb. Predsednik društva tako ostaja Stanko Novak, njegova desna roka pa bo še naprej podpredsednik Andrej Gorza. Le nekaj novih obrazov bo sestavljajo Upravni odbor. Vsem skupaj čestitamo ob imenovanju v organe društva in jim želimo uspešno delo v naslednjih štirih letih.