Namen programa je krepitev telesnega stanja in zdravega življenjskega sloga
paraplegikov in tetraplegikov.

Program obsega različne aktivnosti, ki pripomorejo k boljšemu fizičnemu in duševnemu zdravju posameznika. Poleg rekreativnih aktivnosti na prostem je organizirana še masaža in obnovitvena rehabilitacija ter organizirana druženja (silvestrovanja itd.). Za kakovostno izvedbo programa je potrebna organizacija, najem prostorov, organizacija prevozov, koordinacija z mrežo socialnih poverjenikov, strokovnjaki, CSD in drugimi institucijami. Program zajema tudi informiranje javnosti o specifiki paraplegije in tetraplegije ter o pomembnosti preventivnega obnašanja, zlasti v prometu in v prostočasnih aktivnostih.
Tradicionalno tridnevno srečanje v Domu paraplegikov v Semiču in Domu paraplegikov v Pacugu. Srečanje je namenjeno tistim članom, ki živijo v domovih starejših občanov in so še kako potrebni spremembe okolja in nekoliko več razvedrila med sebi enakimi. Dom paraplegikov pod Semiško goro, posajeno z vinsko trto in prijaznimi domačini, je izredno primeren kraj za izvajanje takih in podobnih srečanj. Prav tako tudi dom v mirnem kotičku Strunjanskega parka z bazenom z morsko vodo. Na vseh tovrstnih srečanjih je poskrbljeno za medicinsko pomoč in spremstvo.

Obnovitvena rehabilitacija, ki jo vsako leto organizira Zveza paraplegikov Slovenije poteka v Termah Čatež, Termah Zreče in Zdravilišču Laško. Namenjena je vsem članom društva in je prav gotovo največja dobrina, ki nam jo omogoča družba. V vseh treh zdraviliščih si z intenzivno terapijo in plavanjem v termalni vodi udeleženci temeljito obnovijo in ohranijo svoje zdravje. Vsak dan imajo na voljo po tri terapije, izbirajo pa lahko med ročno in podvodno masažo, elektroterapijo, limfno drenažo ali razgibavanjem. Lahko pa koristijo še različna telovadna orodja ali pa se vsako jutro pred zajtrkom udeležijo skupnih razgibalno dihalnih vaj.