VIP turnir v organizaciji Thermane v LaškemZačetki tenisa na invalidskih vozičkih segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Začelo se je (kot mnogo drugih stvari) v Ameriki. No, v Evropi so začeli invalidi tenis igrati v sedemdesetih letih, pri nas v Sloveniji pa v devetdesetih. Najprej so se v tej, nekoliko bolj zahtevni igri, poizkusili gorenjski paraplegiki.
V Sloveniji smo prvi turnir priredili leta 1994 v Domžalah, nato pa doma in drugod po Evropi igrali na različnih turnirjih in tekmovanjih. Na turnitju v Laškem je igral tudi Bojan KrižajNastopili smo tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na paraolimpijskih igrah v Atlanti. Nismo se uvrstili, saj za tako veliko tekmovanje nismo imeli dovolj znanja in izkušenj.
V Pragi leta 1997 beležimo prvo turnirsko zmago. V dvojicah sta jo dosegla Zdravko Eržen in Slavko Bračič, na turnirju v Italiji je isto leto zmagal Zdravko Eržen, v švicarskem Kaltburnnu smo pa leta 2000 dosegli največji ekipni uspeh. Zdravko Eržen je bil drugi, Boris Šter tretji, Slavko Bračič pa osmi.
V tenisu ni skupin ali omejitevZ igralci paraplegiki se je v tenisu na invalidskih vozičkih enakovredno kosala parapleginja Mojca Tomažin. Igrala je na številnih turnirjih doma in v tujini. Na koncu leta 1999 je bila uvrščena na visokem 39. mestu ATP lestvice.
Zdravilišče Laško – Thermana že nekaj let zapored prireja tako imenovan VIP turnir, kjer poleg igralcev na invalidskih vozičkih sodelujejo tudi znane športne, medijske in politične osebnosti. V organizaciji zveze paraplegikov Slovenije pa odprti turni vsako leto v Šenčurju pri Kranju pripravi tudi Društvo paraplegikov Gorenjske.
Sašo RinkV tenisu ni skupin ali omejitev. Pomembno je le, da sediš na vozičku, ne glede na višino in vrsto poškodbo. Edino tetraplegiki imajo svojo skupino. Seveda pa je za dobro in učinkovito igro potreben lahek, stabilen in okreten voziček. Zato imajo vozički za igranje tenisa zaradi stabilnosti poševno nameščena in s tabulatorji opremljena kolesa, spredaj pa le eno majhno kolesce, ki pri hitrem obračanju nudi le malo upora. Igralec se izredno hitro zavrti pri nagibanju pa je tudi izredno stabilen.
V tenisu je bila najvišje uvrščena Mojca TomažinTako smo skozi tenis in invalidski šport pridobili nova poznanstva in prijateljstva po Sloveniji in tudi izven meja naše države. Žal je ta šport pri nas premalo cenjen. Premalo je zanimanja med invalidi, še manj pa med tistimi, ki naj bi za šport invalidov skrbeli. Na svetu je vsako leto zelo veliko odmevnih teniških turnirjev in prav tako v Evropi. Slovenski igralci se jih v zadnjih letih sploh ne udeležujemo, ker nimamo več dobrih in perspektivnih igralcev. Vse je povezano z visokimi stroški in vse se začne in konča pri denarju.

Vir: ZPS