V STRELJANJU V SVETOVNEM VRHU

Franc Pinter - svetovni prvak in dobitnik štirih paraolimpijskih medaljStreljanje z zračnim in malokalibrskim orožjem je uradna tekmovalna disciplina evropskih in svetovnih prvenstev ter paraolimpijskih iger. Tekmovalci so razvrščeni glede na vrsto invalidnosti in stopnjo gibalne oviranosti. Paraplegiki v skupini SH1 ne uporabljajo naslona za puško in z zračnim orožjem simulirajo streljanje v dveh položajih – stoje in leže. Z malokalibrskim orožjem pa ima skupina SH1 trojni položaj, leže stoje in kleče.
Najbolj pogost zadetek vrhunskih strelcevSkupina SH2 uporablja stojalo za podporo puške in simulira streljanje v dveh disciplinah – zračna puška stoje in leže. To je skupina ki ne more samostojno držati puške – tetraplegija, amputacija rok, distrofija rok. Določena je maksimalna višina hrbtnega naslona vozička in stopnja nagiba telesa. Strelci imajo na voljo 60 strelov, v trojnem položaju pa 3 X 40.

Paraplegiki imamo med strelci dva vrhunska strelca, ki sta na paraolimpijskih igrah –največjem športnem tekmovanju športnikov invalidov – posegla po medaljah.

Franc Pinter (SH1), član DP severne Štajerske je najboljši strelec med paraplegiki. Vrhunske rezultate je osvajal na vseh največjih strelskih tekmovanjih. Franc Pinter in Mateja Pintar sta večkrat skupaj osvojila naslov šporrtnik in športnica leta med športniki invalidiJe nosilec treh srebrnih paraolimpijskih medalj, ki jih je osvojil na paraolimpijskih igrah v Atlanti (1996), Sydneyu (2000) in Atenah (2004). V Pekingu (2008) je osvojil bronasto medaljo. V svoji paradni disciplini – zračna puška stoje je v Kyungnamu v Koreji leta 2002 osvojil naslov svetovnega prvaka, na Danskem (leta 2001) in Poljskem (leta 2005) pa tudi naslov evropskega prvaka. To so samo največji uspehi, ki jih je Pinter dosegel v svoji bogati športni karieri. Za svoje vrhunske dosežke je bil med športniki invalidi večkrat izbran za športnika leta, prejel pa je tudi Bloudkovo plaketo.

Franček Gorazd Tiršek - srebrna medalja - POI London 2012Franček Gorazd Tiršek (SH2), član DP jugozahodne Štajerske je naš drugi vrhunski strelec. Že na začetku strelske kariere je dosegal odlične rezultate, nato pa je strelsko formo samo še stopnjeval. Vse do tekmovanja v svetovnem pokalu v turški Antalyi (30.4. do 5.5. 2012), ko je dosegel neverjeten rezultat. V disciplini zračna puška leže je zadel 600 krogov od 600 možnih, s tem, da je zadel vseh 60 notranjih desetk. V zelo napetem finalu (kar 7 tekmovalcev je imelo 600) pa je zablestel in s fantastičnim finalom 106,8 krogov postavil nov svetovni rekord – 706,8 krogov. Gre za najvišji rezultat v strelstvu na svetu, saj ga ni dosegel še nihče v nobeni kategoriji v strelstvu invalidov in neinvalidov.
Neverjeten Tirškov dosežek in največji uspeh ekipePodobno mojstrstvo je pokazal nekaj mesecev kasneje, ko je imel hude zaplete z orožjem. Puška mu je zatajila prav v njegovi paradni disciplini in s pričakovano medaljo ni bilo nič. Nastopil je še v skupini stoje in s sposojeno oz. na novo sestavljeno puško po dramatičnem finalnem nastopu Sloveniji pristreljal srebrno medaljo. Ponovno se je izkazal z zadnjim dodatnim strelom, ko je zadel 10,8 kroga, njegov tekmec pa 10,3. To je bila tudi edina slovenska medalja na teh paraolimpijskih igrah. Tiršek je postal športnik leta 2012 med športniki invalidi.
Zlata medalja za Dušana RuparjaDušan Rupar (SH1), član DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja tudi tekmuje na največjih mednarodnih strelskih tekmovanjih. V aprilu leta 2009 je na odprtem prvenstvu Azije osvojil prvo (bronasto) medaljo, na odprtem turnirju v Franciji istega leta pa s 600 krogi tudi prvo zmago. Junija 2010 je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Zagrebu in s 571 krogi osvojil 29. mesto.
Za vrhunske dosežke naših strelcev pa imata vsekakor velike zasluge tudi odlična trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač.

Odlična strelka Veselka PevecStreljanje je pri paraplegikih in tetraplegikih (z lažjo obliko gibalne oviranosti) dokaj razširjen in priljubljen šport z daljšo tradicijo. Imamo celo vrsto zelo dobrih strelcev, ki tekmujejo v državni strelski ligi Zveze paraplegikov Slovenije in na državnem prvenstvu, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. In med njimi tudi perspektivno strelko  Veselko Pevec (SH2), ki se enakovredno kosa s strelci v moški konkurenci.
Splošna pravila in čas streljanja so povzeti po pravilih mednarodne strelske federacije U.I.T.

Vir: ZPS