ŠPORTNI RIBOLOV S PLOVCEM

Športni ribolov v neokrnjeni naraviŠportni ribolov je tudi za paraplegike in tetraplegike zanimiva in privlačna panoga. Res, da z invalidskim vozičkom ne moremo do najlepših in najbolj skritih kotičkov, toda v naši prelepi in z ribjim življem bogati Sloveniji, še vedno najdemo dovolj dostopnih lovnih mest. Bolj kot reke so za naše ribiče primerni številni ribniki, jezerca in bajerji, ki so posuti po vsej deželi. In prav v njih živijo številne različne in tudi velike ribe.

Meddruštveno tekmovanjeSeveda ta hobi v prelepi in še neokrnjeni naravi zahteva kar nekaj naporov in priprav. Toda trud je slej ko prej poplačan z dobrim ali celo kapitalnim ulovom. Nekaterim našim ribičem se je že nasmehnila ribiška sreča, ko so na suho potegnili prave trofejne primerke.

Srečko Šilak s trofejoV okviru Zveze paraplegikov Slovenije in pokrajinskih društev organiziramo različna ribiška tekmovanja in državna prvenstva. Naši ribiči tekmujejo po pravilniku Ribiške zveze Slovenije in ribiških družin, po končanem tekmovanju in tehtanju ulova pa ribe praviloma spustijo nazaj v njihovo naravno okolje. Tekmovanja organiziramo po različnih krajih Slovenije, pri organizaciji in izvedbi tekmovanj pa sodelujejo tudi lokalne ribiške družine.

Miran Jernejšek - član slovenske reprezentanceNaši ribiči tekmujejo tudi na  največjih mednarodnih tekmovanjih, najbolj odmeven pa je uspeh na svetovnem ribiškem prvenstvu leta 2004 v Radečah, ko je naša ekipa – Miran Jernejšek, Rudi Centrih in Franc Štefaničv moštveni konkurenci osvojila prvo mesto. Za nameček je Rudi Centrih na tem prvenstvu v posamični konkurenci osvojil še srebrno kolajno.

Sprostitev v svežem tihem jutru ali večernem mraku, ko se oglašajo različne divje živali, ko žvrgolijo ptice, je res čudovita in tudi nam prijetna.

Vir: ZPS