Mednarodni turnir v PonikvahŠah je tista zvrst tekmovalne igre v kateri smo lahko tudi gibalno ovirani ljudje povsem enakovredni tekmeci. Vseeno pa je za šahiste paraplegike in tetraplegike tudi pri igranju te miselne igre nekaj ovir. Pri hitropoteznih igrah na čas težje gibalno ovirani tetraplegiki ne morejo sami (ali pa zelo težko) premikati šahovskih figur in zaustavljati ure. Zato imajo pri hitropoteznih igrah na voljo nekoliko več časa in pomoč tretje osebe. Oviro lahko predstavlja tudi arhitekturno neurejen dostop do igralnih prostorov in sanitarij.

Velemojster Bruno Parma na simultankiŠah je tudi med paraplegiki in tetraplegiki precej priljubljen, toda pred desetletji smo ga veliko več igrali. Prirejali smo različne simultanke s slovenskimi velemojstri in ekipami. VelemojsterBruno Parma je z našimi šahisti velikokrat odigral simultanko. Premagali ga niso, so pa iztržili nekaj remijev in se predvsem veliko naučili. Kar nekaj let smo organizirali tudi tradicionalna tekmovanja z ekipo bežigrajskih policistov.

Meddruštveni turnirV zadnjih letih pa ta zanimiva igra na črno belih poljih postaja med paraplegiki in tetraplegiki ponovno priljubljena. Priljubljena v toliki meri, da naše šahistke in šahisti tekmujejo v šahovski ligi – GRADEX k.d. pri Zvezi paraplegikov Slovenije, tekmujejo na državnem prvenstvu, ki ga za šahiste invalide organizira Zveza za šport invalidov Slovenije – POK in tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih v državah nekdanje Jugoslavije.

Imamo tudi šahistkeImamo tudi dva odmevna spominska tekmovanja. Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja prireja turnir v spomin na dobrega šahista in prvega predsednika dolenjskih paraplegikov Jožeta Radeja, Društvo paraplegikov Istre in Krasa pa turnir v spomin na člana Viktorja Brezovnika. Šahistke in šahisti na turnirjih tekmujejo v ekipni in posamični konkurenci.

Vir: ZPS