SPRETNOSTNA VOŽNJA Z AVTOMOBILI

Spretnostna vožnjaSkoraj ena tretjina naših članov je trajno vezana na invalidski voziček zaradi prometnih nesreč. Žal, pa to število še narašča. V zadnjih letih so namreč vzrok za paraplegijo in tetraplegijo prometne nesreče daleč v ospredju. Mogoče smo pa prav zaradi tega paraplegiki in tetraplegiki dobri in spretni vozniki. In to kljub temu, da vozilo upravljamo samo z rokami.

Ocenitev razdaljeKer se zavedamo, da je varnost v prometu na prvem mestu delujemo tudi na tem področju. Posebej dejavni so vozniki Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki vsako leto tudi za druge voznike paraplegike in tetraplegike pripravijo sodelovanje na odmevnem avto moto rally-ju starodobnih vozil. Organizatorji so prireditev, ki že vrsto let poteka pod pokroviteljstvom Občine Murska Sobota poimenovali – RALLY – 10% – VSE ZA VARNOST V CESTNEM PROMETU.

Avto rallyVozniki tekmujejo v rally-ju in spretnostni vožnji na poligonu (vzvratna vožnja, parkiranje, bližanje, speljevanje na klančinah in drugo. Po tej vožnji tekmovalce čaka vožnja po glavnih cestah do Sebeborec, na kontrolnih točkah pa jih kontrolirajo sodniki. Pokazati pa morajo tudi znanje o poznavanju cestnoprometnih predpisov za voznike osebnih vozil. Vozniki paraplegiki in tetraplegiki nastopajo v kategorijah glede na moč avtomobilov in ne glede na stopnjo njihove invalidnosti.

Pred začetkom tekmovanja mora organizator preveriti ustrezne dokumente (vozniško in prometno dovoljenje) in dobiti zagotovilo vozniških sposobnosti posameznega tekmovalca.

Vir: ZPS