POVEZALA NAS JE KOŠARKA NA VOZIČKIH

Povezala nas je košarka - igrišče ZRI (URI-SOČA)Košarka na vozičkih je pri Zvezi paraplegikov Slovenije ena od najatraktivnejših in najbolj priljubljenih športnih panog. Hkrati je tudi prva kolektivna igra, ki je slovenske paraplegike povezovala še pred ustanovitvijo organizacije (1969). Kasneje smo v košarki dosegli kar zavidljive uspehe in tekmovali v velikih evropskih mestih.
Zaključek EP v košarki skupine B leta 1996 v Hali TivoliV letu 1996 nam je bila zaupana celo organizacija evropskega prvenstva skupine B. To je bila za Slovenijo zelo odmevna prireditev športnikov paraplegikov in tetraplegikov. Naše reprezentanca je osvojila tretje mesto in se uvrstila v skupino B, izkazali pa smo se kot odlični organizatorji in gostitelji ter prejeli vrsto priznanj in pohval. Enaka čast nas je doletela v letu 2012, ko je bila Slovenija ponovno gostitelj Evropskega prvenstva skupine B. Slovesen zaključek EP skupine B v Laškem 2012Ne tem prvenstvu je slovenska reprezentanca osvojila šesto mesto.
Igranje košarke je tudi ena izmed oblik samopotrjevanja člana, da se po nastanku invalidnosti lahko dokazuje tudi kot športnik. S treningi in uspehi imajo člani možnost napredovanja v državno reprezentanco. Člani, ki se ukvarjajo s košarko na vozičkih ob svojih nastopih v tujini spoznavajo tudi trend igranja izven naših meja, svoja opažanja in izkušnje pa prenašajo na mlajše igralcev v društvih. Košarka na vozičkih povezuje paraplegike med pokrajinskimi društvi, ob izmenjavi gostovanj pa tudi paraplegike v srednjeevropskem prostoru.
Mednarodna košarkarska tekmovanja organizirajo: DP ljubljanske pokrajine, DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja in DP severne Štajerske. Še posebej odmeven je mednarodni turnir, ki ga skupaj s Pogačnikovim spominskim tekmovanjem že vrsto let organizira DP ljubljanske pokrajine. Tekmovanje v regionalni ligiNa njem nastopajo ekipe iz Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. DP ljubljanske pokrajine je tudi organizator tradicionalnih novoletnih košarkarskih turnirjev. Na teh turnirjih izbrani igralci posamičnih ekip tekmujejo tudi v metanju prostih metov in metanju trojk.
Zveza paraplegikov Slovenije je tudi organizator Mednarodne košarkarske lige na vozičkih. V njej nastopajo ekipe iz Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Slovenije. Ekipe v različnih krajih odigrajo štiri kroge.

SLOVENSKA KOŠARKARSKA LIGA – ZPS SOČA OPREMA

Tekmovanje v državni ligiV ligi lahko nastopajo vsi registrirani igralci košarke na vozičkih v Republiki Slovenije. Sodelujejo lahko tudi »novejši« in perspektivni člani, ki si še niso pridobili ustrezne klasifikacije. Oceno funkcionalne sposobnosti igralca opravi ustrezna strokovna oseba do konca vsake sezone.
Športni program košarke na vozičkih lahko koristijo vsi člani, ki se želijo ukvarjati s to dinamično kolektivno igro. V slovenski ligi v klubskih ekipah sodelujejo tudi igralci drugih zvrsti invalidnosti oziroma člani sorodnih društev in zvez. Toda največ dva v ekipi. Za koordinacijo in neposredno vodenje košarke na vozičkih pri Zvezi paraplegikov Slovenije skrbijo:

Dresi igralcev v regionalni ligi - pokrovitelj NLB– vodja košarkarske lige;
– društva paraplegikov;
– sodniki z licenco KZS in IWBF;
– delegat lige;
– trener slovenske reprezentance;
– klasifikatorji z licenco IWBF;
– strokovni delavci športnih dvoran;

Plesno navijaška skupina UrškaSlovenska košarkarska liga na invalidskih vozičkih poteka v petih krogih po Bergerjevem sistemu. Organizirajo in pripravijo jih pokrajinska društva paraplegikov. V Play off  tekmovanje se po petih krogih uvrstijo štiri najboljše ekipe. Koordinator lige je Zveza paraplegikov Slovenije, ki tudi skrbi za ažurnost rezultatov, izračunov in delegiranje sodnikov in komisarjev. Tekme trajajo štirikrat po deset minut in potekajo po pravilih FIBA in IWBF. Za ustrezno število točk igralne peterke (14,5 točk) na igrišču skrbi delegat lige. Oceno funkcionalne sposobnosti tekmovalca določi posebej usposobljen predstavnik IWB. Večja košarkarska tekmovanja popestrijo tudi plesno navijaške skupine.

Vir: ZPS