BILJARD ZA RAZVEDRILO IN ŠPORT

Matej Brajkovič uspešno tekmuje na največjih tekmovanjihBiljard se je iz gostilniške igre razvil v resen tekmovalni šport, ki je priznan tudi od olimpijskega komiteja. Vrline tega športa so natančnost, potrpežljivost, pamet in pogum. Korenine biljarda segajo že v srednji vek, danes pa imamo v Sloveniji svojo biljardno zvezo, vrhunske igralce in ligaška tekmovanja. In v ta šport smo se vključili tudi paraplegiki in lažje gibalno ovirani tetraplegiki.
Tetraplegik Rok Bratovž se uspešno kosa s paraplegikiMed rekreativci je najbolj priljubljena in poznana »kmečka osmica,«  kjer tekmovalca potapljata svoje krogle. Črna krogla mora biti potopljena v isti žep, kot je bila potopljena zadnja krogla pred njo. Poznamo pa tudi mednarodno osmico, ki se od kmečke razlikuje le po tem, da mora igralec že na začetku napovedati tako kroglo, kot žep v katerega jo bo potopil, črno pa lahko potopi v kateri koli žep. Poznamo pa še devetko, desetko, štirinajstico in še vrsto drugih iger. Veliko zanimivosti o biljardu in različna pravila boste dobili na internetu.
Prizorišče mednarodnih tekmovanjV svetu prirejajo različne mednarodne turnirje ter evropska in svetovna prvenstva. Na teh tekmovanjih igralci biljarda tekmujejo v moški in ženski konkurenci ter konkurenci invalidi.
Paraplegiki imamo med športniki le enega aktivnega tekmovalca, ki v biljardu tekmuje na mednarodnih tekmovanjih. To je Matej Brajkovič iz Ljubljane, ki je v letu 2005 na evropskem prvenstvu na Nizozemskem osvojili svojo prvo medaljo. Matej se je v letu 2003 včlanil v ljubljanski klub Zmaj in je trenutno med sotekmovalci edini igralec biljarda na invalidskem vozičku.
David Slaček vedno pri vrhu

Do sedaj je na evropskih prvenstvih osvojil že sedem bronastih medalj, zadnji dve aprila 2014 na Evropskem prvenstvu v Portorožu.
Na različnih turnirjih je osvojil tudi vrsto pokalov in odličnih rezultatov. Ker pa je med igralci biljarda mlad tekmovalec ima vse možnosti, da v svetovnem merilu poseže po visokih uvrstitvah. Na svetovnem prvenstvu v decembru 2007 v Ameriki je že prišel do odličnega 5. mesta.
Mičo OstojičZanimanje za igranje biljarda se je med paraplegiki povečalo v letu 2010, ko smo v biljardnici Planet Tuša v Celju pripravili prvo tekmovanje. Takrat je nastopilo dvanajst tekmovalcev, na četrtem turnirju v letu 2013 pa smo se približali že številki 20. Med njimi zelo uspešno tekmujejo tudi nekoliko lažje gibalno oviran tetraplegik. Menimo, da bi nekateri naši igralci že lahko nastopili na večjih tekmovanjih.
Težave nastajajo pri treningih, ker dostopnih biljardnih miz ni ravno veliko, delovno bivalni prostori pa skoraj v vseh društvih premajhni, da bi v njih postavili biljardno mizo, kjer bi člani lahko vadili.

Vir: ZPS