Avtor: Maša Balažič

V torek, 14. junija 2022 smo na sedežu Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije organizirali mednarodno športno srečanje, ki so se ga udeležili naši člani, člani DP Podravja, člani jugozahodne Štajerske, član društva Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter invalidi iz sosednje Madžarske in Hrvaške.

Takšna srečanja vedno radi organiziramo, saj na ta način hkrati spodbujamo naše člane, da so čim bolj aktivni. Za osebe, ki so gibalno ovirane je šport posebnega pomena, saj pripomore k boljšemu psihofizičnemu počutju. Poleg tega izboljša posameznikovo fizično pripravljenost, dvigne samozavest, pripomore k sprejemanju samega sebe, pomaga pri spretnejšemu obvladanju invalidskega vozička in navsezadnje pomaga tudi krepiti socialne vezi. Tak življenjski slog namreč bistveno prispeva k ohranjanju in izboljšanju zdravja ter deluje preventivno proti različnim zdravstvenim zapletom.

Po uvodnih pozdravih in izrečenih dobrodošlicah predsednika društva Stanka Novak je športni referent Franc Borovnjak podal kratka navodila in tekmovanje se je pričelo. Tekmovalci so se pomerili v lokostrelstvu, pikadu in vrtnem kegljanju.

Najboljša lokostrelka je bila Magasc Gyulane iz Madžarske, drugouvrščena je bila Bernarda Čavlek, na tretjem mestu pa Ljuba Vurušič, obe iz Čakovca. V moški konkurenci sta prva dva mesta zasedla naša člana Venčeslav Bezjak (1. mesto) in Ernest Pucko (2. mesto)  ter  tretje mesto Vinko Hren iz DP jugozahodne Štajerske.

Tekmovalci so se pomerili še v vrtnem kegljanju, kjer so  v ženski konkurenci slavile članice društva iz Čakovca, in sicer Ljuba Vurušič se je zavihtela na prvo mesto, drugo mesto je zasedla Bernarda Čavlek ter tretjo Jadranka Oreški. V moški konkurenci sta prva dva mesta zasedla naša člana. 1. mesto je osvojil Štefan Bukvič in 2. mesto Janko Škrinjar ter 3. mesto Vlado Oreški iz Čakovca.

Tudi v pikadu so vsa prva tri mesta zasedle tekmovalke iz Čakovca, in sicer 1. mesto je osvojila Bernarda Čavlek, na drugem je pristala Ljuba Vurušič in tretjem Jadranka Oreški. V moški konkurenci je v metu pikade največ točk dosegel naš član Janko Škrinjar, drugouvrščeni je bil prav tako naš član Silvo Križanič,  na tretje mesto se je uvrstil Franc Pinter iz DP Podravja.

Posebna kategorija tekmovalcev so bili tudi spremljevalci, kjer je prvo mesto osvojila Darja Rajsar, drugo mesto Sztokacs Csaba iz Madžarske in tretje mesto Branko Barič.

Medalje je podeljeval Branko Barič, razglasitev pa je vodil športni novinar Murskega vala Tonček Gider. Po tekmovanju je sledilo še prijetno druženje.