Vsako leto, 8. marca praznujemo mednarodni dan žena. To je dan, ko praznujemo enakopravnost žensk in njihove dosežke in je vsem dobro poznan. Nekoliko manj pa so poznani njegovi začetki.

Začetnica pobude mednarodnega dneva žena je bila nemška feministka in socialistka Carla Zetkin, ki je na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu, predlagala mednarodni dan žena. Njen predlog je bil sprejet. S tem so ženske pridobile številne pravice, med drugim tudi volilno. Vendar točnega datuma takrat še niso določili. 8. marec je kot Mednarodni dan žena prišel v veljavo šele leta 1917 po protestu žensk v Rusiji in z odstopom takratnega carja ter oblikovanjem nove začasne vlade. To se je zgodilo 23. februarja po Julijskem koledarju, kar je 8. marca po Gregorijanskem koledarju. Mirovni shodi so potekali tudi drugod po Evropi in ZDA. Izjema ni bila niti Slovenija. Mednarodni dan žena se je skozi več desetletij postopno razvijal tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju. V Sloveniji je tako leta 1897 izšel prvi ženski časopis Slovenka, leto za tem je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo in leta 1906 je prva ženska v Sloveniji, Marija Urbas, doktorirala iz fiziologije.

Danes je moč opaziti številne pridobitve in spremembe glede pravic žensk in njihove emancipacije. Pa vendar imajo ženske še vedno manj glavnih vlog, v primerjavi z moškimi, tako na gospodarskem, političnem kot tudi poklicnem področju. Razlike lahko opazimo na vodstvenih položajih, kjer še vedno prevladujejo moški, podobno je pri poklicih, ki so včasih veljali za izrecno moške (vojska, policija,…), prav tako so razlike očitne pri nižji stopnji izobrazbe in višji stopnji nasilja. Dejstvo je, da mora ženska v razvoj svoje kariere vložiti veliko več napora in odrekanj kot moški, saj so, čeprav v ozadju, še vedno prisotni predsodki. In da bi dokončno izkoreninili te predsodke, je še kako pomembno, da se zavedamo pomena 8. marca. Ne le enkrat na leto, ampak skozi vso leto. Vsaka ženska ima pravico do izpolnitve svojih sanj. Vsaka ženska ima pravico, da dokaže svoje sposobnosti v poklicnem svetu, da si ustvari kariero, da sama odloča o svojem zasebnem življenju. In noben moški nima pravice, da ji prepreči vse to.

Čeprav svoje spoštovanje do žensk izkazujemo celo leto, smo na 8. marec še posebej pozorni do svojih žena, deklet, mam, babic, prijateljic in sodelavk ter jim v znak spoštovanja poklonimo majhen cvet. Svojo pozornost do žensk sta na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije izkazala tudi predsednik društva Stanko Novak in podpredsednik Andrej Gorza, ki sta vsem ženam na društvu poklonila rdeči cvet ter jim na tak način izkazala svoje spoštovanje in izrekla čestitke ob prazniku. Gesti obeh sta bili zelo lepi in sta narisali nasmeh marsikateri članici in sodelavki. Naj bo takšnih dni (ko se nam nariše nasmeh na obraz) čim več.

Avtor: Janja Buzeti