Z društvom po Kekčevih poteh

//Z društvom po Kekčevih poteh

Z društvom po Kekčevih poteh

Avtor: Janja Buzeti

Tako kot vsako leto, smo tudi letos na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije organizirali društveni izlet za naše člane. V sredo, 28. junija smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na pot proti Mojstrani, kjer nas je počakala naša vodička Ksenija. Ker smo po nekaj urah vožnje že postali malce lačni, smo si ob prihodu v Mojstrano najprej privoščili toplo malico in kavo, nato pa se peš odpravili do bližnjega Slovenskega planinskega muzeja. Na poti do muzeja nas je s harmoniko spremljal naš muzikant Anton.

Preden smo vstopili v muzej in si podrobno ogledali njegovo ponudbo, nas je naša vodička opomnila, zakaj je za nas Slovence Triglav tako velikega pomena. Povedala je, da je bilo v 18. stoletju moč zaznati veliko zanimanje tujih planincev in alpinistov za naše gore. Kar je opazil tudi Jakob Aljaž. Da ne bi Nemci prevzeli oblast, je za 1 goldinar kupil vrh Triglava. Tako je zagotovil, da je le ta ostal v slovenskih rokah. Na vrhu Triglava je dal postaviti stolp in ga poimenoval Aljažev stolp, kar je bil prvi slovenski napis na Triglavu.

Vas Mojstrana, ki leži ob izlivu Triglavske Bistrice v Savo Dolinko, je rojstni kraj številnih znanih športnikov, kot so smučarski skakalec Janez Polda, Jure Košir in Alenka Dovžan, oba znana slovenska smučarja ter športna plezalka, Martina Čufar. Prav tako pa je tukaj svoj prostor pod soncem dobil Slovenski planinski muzej, ki na nekaj m2 površine obiskovalcem ponuja pogled v preteklost in sedanjost planinarjenja na slovenskem in v tujini.

Ob prihodu v muzej nas je vodička Saša seznanila z nekaj osnovnimi geografskimi in zgodovinskimi značilnosti kraja Mojstrana, nato pa nas povabila v dvorano kjer smo si na kratko ogledali film o slovenskih planinah in planinstvu. Nato smo se lahko še sami sprehodili po muzeju in občudovali razstavljene predmete s pestro zgodovinsko pripovedjo ter zanimive fotografije iz preteklosti in obsežno strokovno knjižnico.

Iz muzeja nas je pot vodila proti Severni triglavski steni v dolino Vrata, ki velja za eno najbolj znanih dolin pri nas. Ustavili smo se pri slapu Peričnik, katerega posebnost je, da se lahko pod njim sprehodimo in si slap ogledamo tudi od zadaj. Med ogledom, nam je vodička Ksenija povedala še anekdoto o tem, zakaj je gams simbol teh krajev.

Pot  smo nadaljevali proti Planici in Kranjski Gori. Nordijski center Planica nudi obiskovalcem veliko zanimivih aktivnosti tudi v poletnih dneh. V prekrasni dolini pod Poncami ima vsak adrenalina željan priložnost, da se spusti nad našo velikanko in poleti kot naši orli, se z sedežnico povzpne na vrh letalnice in izkusi še veliko drugih zanimivih aktivnosti, ki jih ponuja Center. Ker nismo bili najbolj adrenalinsko razpoloženi, smo Zipline izpustili in raje iz razgledne ploščadi občudovali skakalnice in čudovito naravo, ki nas je obdajala. Med nalaganjem v kombije pa sta nas pozdravila še slovenska skakalca Peter Prevc in Jurij Tepeš, ki sta v Centru opravljala svoj trening. Izlet smo zaključili s kosilom pri Lačnem Kekcu ter se zadovoljni in polni novega znanja, predvsem pa ponosni na našo naravno dediščino in z njo povezane športnike, odpravili proti domu.

Avtor |2017-06-29T12:58:04+00:0029/06/2017|Novice|Komentarji so izklopljeni za Z društvom po Kekčevih poteh

O avtorju: