V okviru mednarodnega dneva invalidov potekal posvet o izvajanju Zakona o OSEBNI ASISTENCI

//V okviru mednarodnega dneva invalidov potekal posvet o izvajanju Zakona o OSEBNI ASISTENCI

V okviru mednarodnega dneva invalidov potekal posvet o izvajanju Zakona o OSEBNI ASISTENCI

Avtor: Janja Buzeti

V torek, 5. decembra 2017 je v okviru mednarodnega dneva invalidov, v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekal Posvet o izvajanju Zakona o osebni asistenci, ki ga je vodila gospa Mira Nemec, koordinatorica URI-SOČA Murska Sobota.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva invalidov se glasi “preoblikovanje v trajnostno in prožno družbo za vse”. Vsak dan smo lahko priča novim tehnološkim spremembam, ki pa predstavljajo za nekatere prednost, za druge, predvsem ranljive skupine, pa lahko tudi slabost. In letošnje geslo opozarja prav na to, da bi bile te spremembe koristne za vse ljudi, ne glede na njihov zdravstveni status.

Na začetku Posveta je zbrane pozdravila vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti v MOMS gospa Nada Cvetko Török, ki je izpostavila vlogo Mestne občine pri reševanju problematike invalidov. Prav tako poudari, da MOMS podpira vsako tovrstno dejavnost, kot je izvajanje osebne asistence, saj si prizadevajo, da bi se vsi občani dobro počutili. V imenu Sveta za invalide v MOMS je zbrane nagovoril gospod Branko Gornjec. Tudi sam je izpostavil pomen Zakona o osebni asistenci. Povedal je, da pred začetkom Zakona, osebna asistenca ni bila vsem enako zagotovljena in da se bo z izvajanjem tega zakona ta problematika končno uredila. Prav tako se je zahvalil vsem govornikom, še posebej gostoma gospodu Cvetu Uršiču ter Špeli Šušteršič.

Mag. Cveto Uršič, MDDSZ, je zbranim predstavil Zakon o osebni asistenci, EU invalidsko kartico, nekaj besed pa namenil tudi subvencioniranju nakupa letne vinjete za invalide in večje družine. Še bolj podrobno pa je izvajanje osebne asistence v praksi predstavila Špela Šušteršič, strokovna sodelavka na Zvezi paraplegikov Slovenije, kje se s podobno prakso uspešno srečujejo že vrsto let.

Po predstavitvenih govorih se je razvila razprava, v katero so se lahko vključili vsi deležniki izvajanja Zakona o osebni asistenci, ki so bili prisotni na Posvetu in na kateri se je razvila debata glede financiranja osebne asistence iz dodatka za pomoč in postrežbo ter glede imenovanja komisije na CSD. Po razpravi je sledil še ogled razstave ročnih izdelkov uporabnikov Centra za poklicno rehabilitacijo URI-SOČA Murska Sobota ter majhna pogostitev.

Avtor |2017-12-06T17:28:59+00:0006/12/2017|Novice|Komentarji so izklopljeni za V okviru mednarodnega dneva invalidov potekal posvet o izvajanju Zakona o OSEBNI ASISTENCI

O avtorju: