V Murski Soboti se obeta razvoj izobraževalnega centra za čebelarstvo za osebe s posebnimi potrebami

//V Murski Soboti se obeta razvoj izobraževalnega centra za čebelarstvo za osebe s posebnimi potrebami

V Murski Soboti se obeta razvoj izobraževalnega centra za čebelarstvo za osebe s posebnimi potrebami

Avtor: Janja Buzeti

V torek, 21. januarja 2020 so se na sedežu Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije zbrali predstavniki različnih organizacij Slovenije ter Bosne in Hercegovine, ki delujejo na področju čebelarstva in izobraževanja. Med pomembnimi gosti so bili tudi gospod Matjaž Florjanc Lukan, predstavnik ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, gospa Marta Hrustel Majcen, predstavnica ministrstva za kmetijstvo, idejni vodja in častni predsednik Sekcije čebelarjev invalidov gospod Andrej Sever, gospa Damjana Grobelšek, dr. vet. med., predstojnica Slovenske čebelarske akademije (SČA), gospa Dominika Koritnik Trepel, čebelarska inštruktorica za Apiturizem, gospa Sabina Beber Boštjančič, namestnica direktorja ITF Ustanova za krepitev človeške varnosti, gospa Nataša Uršič, projektni vodja ITF, gospod Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, gospod Stanko Novak, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, predstavniki žrtev min Bosne in Hercegovine – UDAS, gospod Štefan Šemen in gospod Janko Rožman, predstavnika Čebelarske zveze društev Pomurja ter člani Čebelarske sekcije invalidov na vozičkih. Osnovni namen srečanja je bil povezati inštitucije, tako domače kot tuje, ki delujejo na področju čebelarstva in izobraževanja ter s tem pripeljati čebelarstvo na višjo raven in čim bolj dostopno osebam s posebnimi potrebami.

Na srečanju je goste pozdravil in jim zaželel prijetno dobrodošlico predsednik društva Stanko Novak ter jim na kratko predstavil splošne dejavnosti društva, kjer je še posebej izpostavil Sekcijo čebelarjev invalidov, ki deluje znotraj Zveze paraplegikov Slovenije in je s postavitvijo učnega čebelnjaka na našem društvu še posebej zaživela med našimi člani čebelarji. O Sekciji čebelarjev invalidov je nadaljeval tudi predsednik Zveze Dane Kastelic in dodal še nekaj splošnih informacij o samem delovanju Zveze.

Gospa Damjana Grobelšek je zbrane seznanila o delovanju Slovenske čebelarske akademije ter o projektu Dostopnost v čebelarstvu za žrtve min v BiH, prav tako pa je spregovorila nekaj besed o usposabljanju za čebelarske inštruktorje invalide v letu 2020. V Murski Soboti bi v ta namen ustanovili izobraževalni center za čebelarstva oseb s posebnimi potrebami (OPP). Z usposabljanjem bi čebelarji invalidi postali licencirani čebelarski inštruktorji s certifikatom SČA. Ta projekt pa bi prinesel tudi nova delovna mesta na področju Apiterapije, Apiturizma, poučevanja, delavnic za tujce, vodenja ogledov, idr. Projekt bi deloval na mednarodni ravni preko različnih srečanj pri nas in v tujini, organizacij ekskurzij in simpozijev ter možnosti zaposlitve na projektih s tujino.

Gospod Sever predstavi idejno zasnovo čebelarjenja na vozičkih ter gradnjo učnega čebelnjaka, ki so si ga vsi skupaj ob koncu srečanja tudi ogledali. Sam zelo spodbuja idejo o izobraževanju čebelarjev inštruktorjev invalidov, ki bi nato svoje znanje delili tudi z drugimi invalidi iz tujine. Želi si, da bi podoben čebelnjak postavili tudi v BiH in skupaj z njihovimi čebelarji izvajali usposabljanja, da bi tako eni kot drugi se naučili predstaviti učni čebelnjak turistom in vrednost, ki jo ima le ta za čebelarje invalide. Zbrane opomni, da sta minili že dve leti od ideje in postavitve učnega čebelnjaka, vendar do sedaj ni bilo še nobenega zanimanja in odkrivanja kakšno vrednost ima pravzaprav ta čebelnjak za čebelarje invalide. Kako srečni so, da jim je bila s postavitvijo le tega dana možnost čebelarjenje, kar je razvidno tudi na njihovih obrazih in v želji deliti svoje znanje in se dodatno usposabljati.

Po pozdravnih nagovorih in predstavitvah je sledil še ogled prvega učnega čebelnjaka na svetu, ki je prilagojen za delo na invalidskih vozičkih. Nekaj besed o samem delu v njem pa je povedal tudi oskrbnik čebelnjaka Dušan Slana.

Srečanje so zaključili z jasnimi načrti za prihodnost, ki bodo temeljili na mednarodnem sodelovanju in možnosti izmenjave izkušenj in znanj.

Avtor |2020-01-23T14:52:58+00:0023/01/2020|Novice|Komentarji so izklopljeni za V Murski Soboti se obeta razvoj izobraževalnega centra za čebelarstvo za osebe s posebnimi potrebami

O avtorju: