Tradicionalni društveni izlet Čakovec – Ludbreg – Varaždin

//Tradicionalni društveni izlet Čakovec – Ludbreg – Varaždin

Tradicionalni društveni izlet Čakovec – Ludbreg – Varaždin

Avtor: Janja Buzeti

V sredo, 3. julija 2019 smo se s člani odpravili na tradicionalni društveni izlet. Tokrat nas je pot vodila v sosednjo Hrvaško, kjer smo si ogledali znamenitosti mest Čakovec, Ludbreg in Varaždin. Iz sedeža društva smo se odpeljali proti mejnemu prehodu Petišovci in po opravljenih mejnih formalnostih je sledila vožnja v smeri Čakovca.

Čakovec je upravno, gospodarsko in kulturno središče Međimurske pokrajine. Mesto se razprostira med rekama Muro in Dravo. Ime Čakovec je dobilo po grofu Dimitriju Csakyju (Čaki), ki je na začetku 13. stoletja postavil leseno utrdbo. Ob prihodu v mesto, smo se sprehodili skozi park Zrinski, mimo gradu do centra mesta, kjer je bil čas za prvo kavico. Čakovec je znano tudi po festivalu Porcijunkulovo, ki se bo letos odvijalo od 30.7. – 4.8.2019.

Sledila je vožnja do Preloga, kjer nas je v gostišču Prepelica čakala topla malica, nato pa smo nadaljevali pot do Ludbrega, mesteca s 3500 prebivalci med Varaždinom in Koprivnico. Mesto je znano že iz rimskih časov (Castrum Iovia). Leta 1411 se je tam zgodil čudež: neki duhovnik je pri povzdigovanju med mašo v kapeli dvorca Batthany, opazil, da se v kelihu nahaja prava sveža kri. Prestrašil se je in dal posodo s Kristusovo krvjo zazidati v zid. Na smrtni postelji je razkril skrivnost. Verno ljudstvo je začelo častiti relikvijo in dajati zaobljube. Čudež je čez sto let potrdil tudi papež. Monštranca z relikvijo sv. Rešnje krvi je danes v cerkvi sv. Trojice. Ob prihodu v cerkev nas je sprejel tamkajšnji župnik in nam podal nekaj informacij. Po ogledu cerkve smo se odpravili še na trg, imenovan »središče sveta«, ter si ogledali romarski park z novo, v letu 1993 zgrajeno cerkvijo za romarje, ki jih na prvo nedeljo v septembru pride okoli 80 tisoč. V parku so kapelice križevega pota.

Zadnja postaja letošnjega izleta je bilo mesto Varaždin. Ob prihodu smo se sprehodili skozi znamenito pokopališče, ki je pravi park in najlepše v Evropi, nato pa se podali v center mesta, do glavnega trga, mestne hiše, se sprehodili do »Trga tradicijskih obrta« in gradu, v katerem je  muzej. Za kratek čas smo se ustavili še pri »Muzeju angelčkov«. Nekaj prostega časa pa namenili tudi za kavico in si privoščili znamenite varaždinske »klipiče«. Iz Varaždina je sledi vožnja proti Prelogu, kjer smo imeli pozno kosilo, nato pa povratek v domače kraje.

Avtor |2019-07-04T15:25:10+00:0004/07/2019|Novice|Komentarji so izklopljeni za Tradicionalni društveni izlet Čakovec – Ludbreg – Varaždin

O avtorju: