Avtor: Janja Buzeti

V soboto, 8. decembra 2018 je Čebelarska zveza društev Pomurja organizirala tradicionalni, letos že 9. Dan medu. Prireditev je potekala v prostorih trgovskega centra BTC v Murski Soboti. Prireditve se je udeležil tudi naš čebelar in mentor Dušan Slana.

Po prihodu praporščakov s prapori in medene kraljice Valentine Marinič, je sledila čebelarska himna, nato pa nagovor predsednika Čebelarske zveze društev Pomurja Janka Rožmana. V svojem nagovoru je med drugim izpostavil tudi zaživitev čebelarske dejavnosti na našem društvu, ki je s pridobitvijo prvega učnega čebelnjaka, prilagojenega za delo z invalidi, dobila pravi pomen.

Na 18. Pomurskem ocenjevanju medu je ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Jakob Madjar, Nataša Lilek in Franc Tratnjek, med 41 vzorci medu, razglasila zmagovalca. To je bil akacijev med čebelarja Cvetka Komica iz Vipolž. Prav tako so bila na srečanju podeljena priznanja in zahvale (16 zlatih, 14 srebrnih in 8 bronastih priznanj ter 3 zahvale), ki so jih podeljevali podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik ČZDP Janko Rožman, medena kraljica Valentina Marinič in predsednik ocenjevalne komisije Jakob Madjar.

Harmonikar Matjaž Zemljič ter učenke in učenci OŠ Ivan Cankar iz Ljutomera, pod mentorstvom Martine Kuzma, so pripravili zanimiv kulturni program, ki ga je povezovala Irena Tibaut, mentorica čebelarskega krožka na OŠ Ivan Cankar Ljutomer. Obiskovalci pa so lahko od lokalnih pridelovalcev kupili med in ostale izdelke.

Sami se letos še nismo prijavili na ocenjevanje medu, a s pridobitvijo dodatnih izkušenj in znanj bomo v prihodnjem letu prav gotovo lahko konkurirali ostalim čebelarjem.

Vir slik .: prlekija-on.net