Avtor: Janja Buzeti

Na Prometno varnostnem centru Murska Sobota se je 15. septembra 2018 odvijal že tradicionalni, 25. Avto moto Rally, pod geslom Vse za varnost v prometu. Srečanja so se udeležili paraplegiki in tetraplegiki iz štirih regijskih društev ZPS ter sosednje Hrvaške, kar je dalo tekmovanju tudi mednarodno noto. Poleg šoferjev s prilagojenimi vozili, so nas s svojo udeležbo počastili še starodobniki iz Motokluba Veterani Murska Sobota.

Pri organizaciji so sodelovali Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Zveza paraplegikov Slovenije, Združenje šoferjev in avtomehanikov Murska Sobota ter Občina Moravske Toplice. Program je povezoval športni novinar na Murskem Valu Tonček Gider, na samem štartnem  mestu pa so si lahko vsi tekmovalci ogledali še avtomobil Toyota Auris na ročno upravljanje z ročico BDF.

Pred začetkom tekmovanja sta zbrane pozdravila športni referent Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije Franc Borovnjak, ki se je vsem tekmovalcem zahvalil za udeležbo na letošnjem Rallyju, še posebej tekmovalcem iz Hrvaške, ki se ga vsako leto redno udeležujejo, ter podpredsednik Združenja šoferjev in avtomehanikov Murska Sobota Franc Glažar, ki je podal nekaj kratkih navodil in vsem skupaj zaželel uspešno vožnjo.

Po opravljenih prijavah so se tekmovalci najprej pomerili v spretnostni vožnji čez pet ovir, ki je potekala na poligonu Prometno varnostnega centra Murska Sobota in se nato podali na vožnjo po začrtani trasi, ob koncu pa se preizkusili še v testiranju cestno prometnih predpisov.

Najboljši voznik med paraplegiki je bil domačin Franc Borovnjak. Drugouvrščeni je bil prav tako član domačega društva Anton Simonič, tretjeuvrščeni pa Franc Pinter iz DP Podravja. V kategoriji tetraplegikov, kjer sta tekmovala samo dva tekmovalca, je naš član Alojz Velner premagal Mladena Fabjana iz DP Istre in Krasa. Med ženskimi voznicami je zmagala Anica Radej, članica DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki pa v svoji kategoriji ni imela konkurence. V kategoriji Motorna kolesa z bočno prikolico, starejša od 30 let je medaljo za prvo mesto prejel Franc Ekart iz DP Podravja.

Zmagovalci so prejeli tudi medalje, ki jih je podeljeval župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Slednji je vsem udeležencem namenil tudi nekaj pozdravnih besed in se jim zahvalil za udeležbo na tako edinstvenem dogodku. Zahvalil se je tudi vsem organizatorjem in napovedal, da bo Občina Moravske Toplice še naprej podpirala tovrstno tekmovanje ter nato predal besedo Francu Čarniju, predsedniku Združenja šoferjev in avtomehanikov Murska Sobota, ki je zadovoljen, da smo se že 25 leto zbrali ob omenjenem dogodku, zaželel vsem skupaj vse dobro in srečno vožnjo tudi v prihodnje. Zahvalo za povabilo na ta edinstven dogodek je izrazil tudi predsednik Motokluba Veterani Murska Sobota Jože Bobovec in obljubil, da se, če ne prej, ponovno srečamo naslednje leto.

Po končanem tekmovalnem delu, se je druženje nadaljevalo ob okusni hrani in pijači, ki jo je pripravilo gostinstvo Marič v Sebeborcih.