Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije je na prelep junijski dan praznovalo svoj 45. jubilej. Dogodek, ki se je odvijal 26. junija 2024, je združil člane, prijatelje, sodelavce in ugledne goste, ki so s svojo prisotnostjo počastili ta pomemben mejnik v delovanju društva. Praznovanje je bilo še posebej slovesno zaradi prevzema novega kombiniranega vozila za prevoze invalidnih oseb, ki je ključno za delovanje društva.

Prireditev je otvorila uvodna glasba, ki sta jo izvedla Božidar Štiberc in David Duh. Napovedovalec prireditve Tihomir Babič je s prisrčnim pozdravom povabil goste, nastopajoče in vse prisotne, ter delil modre besede dolgoletne članice Jolanke Hari, ki je na invalidskem vozičku preživela 57 let. Poudarila je, kako nas življenje skozi trpljenje uči ceniti lepe trenutke.

Za glasbeni uvod so poskrbeli člani domačega Komornega pevskega zbora Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, združeni z zborom Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, pod vodstvom gospoda Matije Horvata. Njihova prva pesem, “Kekčeva pesem”, je s svojimi optimističnimi besedami navdušila prisotne.

Sledil je nagovor predsednika Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, g. Stanka Novaka, ki je s skrbno izbranimi besedami pozdravil goste ter izpostavil pomen skupnosti in podpore. Po njegovem nagovoru je združeni komorni zbor ponovno nastopil s pesmijo “Venček prisrčnih”, nato pa je gospa Jožica Zadravec, članica društva in referentka za program aktiv žena, deklamirala pesem “Na življenja cesti”.

Prireditev je nadaljeval župan Mestne Občine Murska Sobota, g. Damjan Anželj, ki je v svojem nagovoru poudaril pomen lokalne skupnosti in podpore za boljše življenje invalidov. Glasbeno štafeto so prevzele flavtistke iz Glasbene šole Murska Sobota, Zarja Sušnik in Lena Tivadar, ki sta zaigrali dve skladbi pod mentorstvom gospe Felicite Heric Taškov.

Praznovanje je bilo obogateno tudi z nagovorom predsednika Zveze paraplegikov Slovenije, g. Daneta Kastelica, ki je izrazil podporo in ponos nad dosežki društva. Sledil je nastop gospoda Igorja Plohla, ki je delil svojo osebno zgodbo in recitacijo, navdihnjeno z ljubeznijo in podporo bližnjih.

V glasbenem delu prireditve so nastopili tudi Trio prijatelji, ki so s svojimi pesmimi navdušili občinstvo. Sledil je nagovor magistra Dejana Židana, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je izpostavil pomen sodelovanja in podpore pri izboljšanju kakovosti življenja invalidov.

Pesnica Olga Majcen je s svojima pesmima dodatno obogatila prireditev in pobožala duše prisotnih. V posebnem trenutku je gospa Jožica Zadravec prebrala svojo pesem, posvečeno novemu kombiniranemu vozilu, ki ga je društvo prevzelo.

Vrhunec prireditve je bil blagoslov in prerez traku novega kombiniranega vozila, ki sta ga izvedla evangeličanski škof Leon Novak in župnik Goran Kuhar. S tem je vozilo uradno postalo del društva, kar bo močno olajšalo prevoze invalidnih oseb.

Dogodek je zaključil harmonikar Matija Babič iz Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer s svojim venčkom narodnih pesmi, sledil je še slavnostni prerez traku. Prireditve so se udeležili tudi drugi župani, ki so izrekli svoje čestitke društvu ob njihovi 45. obletnici.

Prireditev se je zaključila z besedami hvaležnosti vsem donatorjem, sponzorjem, nastopajočim in gostom, ki so s svojo prisotnostjo in podporo polepšali ta poseben dan. Vabljeni so bili tudi na pogostitev, kjer so lahko uživali ob prijetnih melodijah Božidarja in Davida ter zaključni pesmi združenega komornega zbora “Vem, da danes bo srečen dan”.