Strokovno predavanje o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače

//Strokovno predavanje o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače

Strokovno predavanje o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače

Avtor: Janja Buzeti

V sredo, 16. oktobra je na sedežu društva potekalo strokovno predavanje o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače, ki ga je izvedla viš. med. ms. Zdenka Dimnik Vesel.

Inkontinenca urina je pogost problem, ki je povezan s poškodbo hrbtenjače, obvladovanje le tega ter sam pristop in načrt učenja pa sta zelo različna od primera do primera. Sestra Zdenka je vsem dobro poznana, saj je bila glavna sestra na oddelku za paraplegijo na URI-Soča, kjer si je vrsto let nabirala izkušnje in znanje ter postala strokovnjakinja s tega področja.

Najpogostejše težave, ki se pojavijo ob inkontinenci urina so vneta, razdražena koža, uroinfekt, razjede zaradi pritiska, neprijeten vonj, občutek nemoči, sram, izguba samospoštovanja idr. Da bi se v čim večji meri izognili tem težavam, pa je zelo pomembna pravilna uporaba in izbira medicinskih pripomočkov, kakor tudi osebna higiena posameznika. Tako je gospa Zdenka na kratko predstavila postopek samokatetrizacije z uporabo katetrov in kako le tega čim bolj izboljšati, da ne pride do zgoraj omenjenih težav, ob koncu predavanja pa še, skupaj s predstavnico podjetja Lentismed, z veseljem odgovarjala na številna vprašanja naših članov.

Predavanje smo zaključili z ogledom videa o uporabi katetra LentisCath za ženske, nato pa se še nekaj časa družili ob kramljanju ter dobri hrani in pijači. Strokovno predavanje je potekalo v organizaciji podjetja Lentismed.

Avtor |2019-10-18T09:52:38+00:0018/10/2019|Novice|Komentarji so izklopljeni za Strokovno predavanje o katetrizaciji in motnjah v uriniranju pri osebah po poškodbi hrbtenjače

O avtorju: