Avtor: Matija Horvat

Po dolgem času so se člani Komornega pevskega zbora društva spet odpravili na potep po Sloveniji, tokrat po regiji, ki nam je najbližje, jo pa razmeroma slabo poznamo _ Goričko. Glavni cilj – Grad Goričko, ogled znamenitega in obenem največjega gradu na slovenskem z bogato zgodovino (star je okrog 900 let, prvi graditelji pa naj bi bili vitezi templjarji…), ki je v polnem teku obnove.
Prva postaja poti je bila na avstrijsko stran, v Potrno/Laafeld, kjer smo v Pavlovi hiši/Pavelhaus spoznali pevce zbora te hiše, katerega tudi vodim in imeli skupno prepevanje. Imeli smo se krasno ter si obljubili, da to ni zadnje tovrstno druženje.
Po izmenjavi daril smo se napotili proti vasici Grad na Goričkem, vrh katere se na ugaslem vulkanu sredi ogromnih dreves skriva ogromna stavba gradu. Grad je v svoji zgodovini menjal kar nekaj lastnikov (Sechyji, …zadnji je bil Hartner, bogati podjetnik iz Murske Sobote, katerega last je bila tudi t.i. Hartnerjeva vila, nekoč je bila v njej Študijska in pokrajinska knjižnica).
Na grajskem dvorišču smo se po toplem pozdravu vodičke po potki povzpeli na zgornje dvorišče in od tam v notranje prostore, kjer smo izvedeli vse o grajski zgodovini, si ogledali obnovljene prostore ter razstave. Našim pevcem je bila poleg samega gradu najzanimivejša razstava pirhov in razglednic.
Polni vtisov smo se napotili proti Sv.Juriju na odlično kosilo v dom starejših Elizabeta, sledila pa je pot v Rogašovce na degustacijo marmelad in pijač, vse pridelano na kmetiji Ficko, kjer smo bili prav tako deležni toplega sprejema Brigite in Martina ter seveda izmenjave izkušenj in znanj o pridelavi/predelavi določenih pridelkov in sadja, saj so tudi mnogi naši pevci polni izkušenj s tega področja. Razvilo se je prav toplo vzdušje in obljubili smo si, da se še srečamo!
Ekskurzija je torej več kot presegla pričakovanja in spet se je dokazalo, da so premnogi lepi biseri narave in kulturne dediščine – pa dobri ljudje – takoj okrog nas! In pa, da še premalo poznamo najbližjo okolico – zato to gotovo ni zadnji izlet po tem koncu naše lepe domovine!