Avtor: Maša Balažič

V sredo, 5. oktobra 2022, smo se invalidske organizacije, ki delujemo v Mestni občini Murska Sobota, zbrale na sedežu našega društva. Srečanje sta organizirala Mestna občina Murska Sobota in Svet za invalide v Mestni občini Murska Sobota. Prireditev je povezovala Miroslava Nemec, članica Sveta za invalide v MOMS.

V uvodu je zbrane nagovoril predsednik društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije g. Stanko Novak in izkazal hvaležnost MOMS za vso dosedanjo pomoč društvu. Vsem navzočim je zaželel prijetno dobrodošlico in jih povabil k športnemu tekmovanju in druženju. Kot je v nadaljevanju povedala ga. Miroslava Nemec, so se leta 2013 prvič srečali na sedežu društva in se družili pri različnih športnih disciplinah. Ugotavlja, da se število udeležencev odtlej vsako leto povečuje. Ker pa vsi invalidi aktivno ne sodelujejo pri športnih panogah – od 140 prijavljenih namreč aktivno sodeluje le 42 oseb – je to priložnost izkoristila za poudarek, kako pomemben dejavnik pri zaviranju in preprečevanju bolezni so športne aktivnosti in prostočasne dejavnosti. Sledil je govor g. Branka Gornjeca, predsednika Sveta za invalide v Mestni občini Murska Sobota, ki je izrazil veselje, da so se lahko po dveh letih ponovno srečali. Navzoče je seznanil, da so letos sprejeli nov predlog Akcijskega programa za invalide v Mestni občini Murska Sobota 2022-2030, ki ga je Mestni svet Mestne občine soglasno sprejel. G. Gornjec je besedo predal podžupanji Mestne občine Murska Sobota ge. Bernardki Ružič. Slednja je predstavila projekte ureditve mestnega središča in okolice s prostori, ki so prijazni tako do gibalno oviranih kot do slepih. Nadalje je podžupanja zagotovila podporo občine invalidskim organizacijam in društvom tudi v prihodnje. Poudarila je, da je pri vključevanju invalidov v družbo zelo pomembna podpora lokalne skupnosti, tudi na način, da nudi primerne dejavnosti in uredi dostopnost do športnih objektov gibalno oviranim osebam. Kot zadnji nas je s svojim nagovorom pozdravil g. Damjan Anželj, koordinator Sveta za invalide v MOMS, ki je izpostavil predvsem dobro delovanje in razvoj invalidskih organizacij ter društev.

Med pozdravnimi nagovori so se predstavili tudi naši pevci, člani Komornega pevskega zbora Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ter pevci zbora Medobčinskega društva slepih in Slabovidnih Murska Sobota pod skupnim vodstvom mentorja g. Matije Horvata.

Po kulturnem programu se je začelo športno druženje. Tekmovalci so se pomerili v vrtnem kegljanju, pikadu in šahu. Srečanje se je zaključilo s podelitvijo priznanj najboljšim tekmovalcem v posameznih športnih disciplinah ter najboljšim ekipam.