Avtor: Maša Balažič

V torek, 25. oktobra 2022 je v prostorih Društva paraplegikov Prekmurje in Prlekije potekala predstavitev projekta: Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočenja žrtev min iz BiH – faza 2. Gre za projekt, ki ga izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti skupaj s Slovensko čebelarsko akademijo, KIS in lokalnim partnerjem iz BiH: Organizacijo amputiranca UDAS Republike Srbske. Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočenja žrtev min iz BiH – Faza 2 je uspešno nadaljevanje projekta in sodelovanja humanitarne, neprofitne organizacije ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, UDAS in Slovenske čebelarske Akademije. Osrednji namen projekta je prenos slovenskega čebelarskega znanja na kakovost življenja ranljivih družbenih skupin s pomočjo čebelarjenja. Seveda pa je bil namen srečanja tudi v druženju z domačimi čebelarji in s čebelarji žrtvami min iz BIH, ki so v okviru projekta obiskali Slovenijo.

Projekt se je začel izvajati že v letu 2021, vsa nadaljnja izobraževanja bodo izvedli čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije in tudi svetovali čebelarjem iz BIH pri nabavi same opreme.

Po uvodnih pozdravih predsednika društva Stanka Novak je prisotne slavnostno nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Irena Šinko, ki je poudarila, da Slovenija tradicionalno živi s čebelarstvom. Posebej je bila vesela, da na lokaciji našega društva stoji prvi učni čebelnjak, namenjen  za izobraževanje invalidnih oseb. Prav tako je poudarila pomen čebelarstva za gibalno ovirane osebe in predstavila tudi mednarodno nagrado »Zlata čebela«, namenjeno posameznikom za izjemne dosežke na področju ohranjanja in zaščite čebel ter drugih opraševalcev. Dogodka so se udeležili še dr. Boris Pasalić, Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in upravljanje z vodami Republike Srbske, mag. veleposlanik Tomaž Lovrenčič, direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, g. Matjaž Florjanc Lukan, sekretar za Ministrstvo za zunanje zadeve, g. Željko Volaš, predsednik društva UDAS, ga. Valentina Cvjetkovič, predstojnica Slovenske čebelarske akademije ter ga. Nataša Uršič, projektna vodja iz ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Na slavnostni prireditvi so bili prisotni tudi člani našega društva, Stanislav Kapun, Štefan Šömen, Janko Rožman, Andrej Sever, Marija Bačič, Mitja Horvat in drugi. Po uradnem programu je sledil ogled učnega čebelnjaka, njegov nastanek in razvoj je opisal naš član in hkrati oskrbnik čebelnjaka Dušan Slana. Na koncu srečanja je sledila še degustacija medu in drugih dobrot.