Nova pridobitev v učnem čebelnjaku

//Nova pridobitev v učnem čebelnjaku

Nova pridobitev v učnem čebelnjaku

Avtor: Janja Buzeti

Pred nekaj dnevi so naši čebelarji, od Čebelarske zveze Slovenije, prejeli donacijo – prvi nakladni panj prilagojen delu čebelarjem na invalidskem vozičku, ki ga je našemu upravniku prvega učnega čebelnjaka g. Dušanu Slani predal g. Aleš Bozovičar.

Posebnost omenjenega panja je v inovaciji stojala, ki jo je zasnoval g. Bozovičar v upanju, da našim čebelarjem na vozičkih omogoči nemoteno delo tudi z nakladnimi panji.

V učnem čebelnjaku je do sedaj delo potekalo samo na AŽ panjih, zato nova pridobitev predstavlja velik korak naprej. Nakladni panj je v svetovnem merilu najbolj uporaben panj in bi olajšal oz. omogočil delo s čebelami marsikateremu invalidu na invalidskem vozičku.  Čebelarjenje z nakladnih panjih je za čebelarje na invalidskih vozičkih zelo težavno, saj je težke naklade iz sedečega položaja zelo težko dvigniti sploh ob prisotnosti čebel. S stojalom so naklade vpete na nosilec, ki predstavlja os okoli katerih je možno naklade zavrteti in tako priti do nižjih plodiščih naklad. Kot je povedal g. Bozovičar je stojalo sedaj še prototip, ki ga bodo naši čebelarji v letošnji sezoni začeli uporabljati in testirati. Skupaj ga bomo po potrebi dopolnjevali in izpopolnjevali.

Naši čebelarji so prepričani, da se bo le ta izkazala za zelo koristno in da bo v prihodnje v uporabi še več nakladnih panjev tudi izven naših meja.

Z veseljem in v pričakovanju medenja akacije, čebelarji nadaljuje svoje delo in skrb za čebelje družine. Prvo točenje medu bo v kratkem in sladka nagrada za njihov trud bo motivacija za naprej.

Avtor |2021-04-07T09:53:32+00:0007/04/2021|Novice|Komentarji so izklopljeni za Nova pridobitev v učnem čebelnjaku

O avtorju: