Avtor: Maša Balažič

V soboto, 10. decembra 2022 je Čebelarska zveza društev Pomurja organizirala tradicionalni, letos 11. Dan medu. Prireditev je potekala v prostorih trgovskega centra BTC v Murski Soboti. Prireditve sta se udeležila predsednik društva Stanko Novak, naš čebelar Dušan Slana in članica Jožica Zadravec.

Po prihodu praporščakov s prapori je sledila čebelarska himna, nato pa nagovor predsednika Čebelarske zveze društev Pomurja Štefana Šemna in govor predsednika ocenjevalne komisije Jakoba Madjara. V svojem nagovoru je Štefan Šemen predvsem izpostavil čebelarsko dejavnost na našem društvu, ki je s pridobitvijo prvega učnega čebelnjaka, prilagojenega za delo z invalidi, dobila pravi pomen in namen. Spregovoril je tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, in sicer o aktivnostih ČZS s poudarkom na Tradicionalnem Slovenskem zajtrku, Svetovnem dnevu čebel in vpisu slovenskega čebelarstva na seznam Unesco kot nesnovno kulturno dediščino in kot način življenja. Poudaril je, da je Slovenija na področju čebelarstva svetovna velesila. Med slavnostmi govorniki je bil tudi mag. Dejan Židan, velik pobudnik in podpornik nastanka in razvoja društvenega čebelnjaka, ki je opisal nekaj zanimivosti ob prizadevanjih za Svetovni dan čebel. Povedal je, da smo najbolj čebelarska država na svetu in iskreno čestital vsem dobitnikom priznanj za kvaliteto medu.

Na 22. Pomurskem ocenjevanju medu je ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Jakob Madjar, Primož Božnar in Franc Tratnjek, med 28 vzorci medu, razglasila zmagovalca. To je bil akacijev med, pridelan na sedežu društva. Priznanja, zlato plaketo šampion 2022, je prevzel predsednik društva Stanko Novak,  Dušan Slana pa je prevzel zlato plaketo za zmagovalni akacijev med. Prav tako so bila na srečanju podeljena še druga priznanja in zahvale, ki so jih podeljevali podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik ČZDP Štefan Šemen in predsednik ocenjevalne komisije Jakob Madjar.

Zanimiv kulturni program so pripravili tamburaši iz Ljutomera in violinistka Ekaterina. Obiskovalci so lahko od lokalnih pridelovalcev tudi kupili med in ostale izdelke.