Medena pravljica na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije

//Medena pravljica na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije

Medena pravljica na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije

Avtor: Janja Buzeti

Na našem društvu smo v sredo, 25. aprila 2018 praznovali svečano otvoritev prvega učnega čebelnjaka na svetu prilagojenega za  delo z invalidi, ki ponosno stoji v neposredni bližini društva.

Projekt postavitve čebelnjaka je bil uresničen v roku enega leta od podpisa Listine o zavezi vključevanja invalidov v delo s čebelami, ki je bila podpisana na pobudo dolgoletnega čebelarja g. Andreja Sevra na 40. dnevih čebelarstva ApiSlovenija v Celju. Po podpisu Listine, so se zbrali čebelarji na vozičkih in v Semiču pod pokroviteljstvom Zveze paraplegikov Slovenije in Čebelarskega društva Semič ustanovili Sekcijo čebelarjev invalidov na vozičkih ter za prvega predsednika sekcije izvolili našega člana čebelarja Ljuba Janežiča. Sodelovanje Zveze paraplegikov Slovenije, pod vodstvom g. Daneta Kastelica in Čebelarske zveze Slovenije, ki jo vodi g. Boštjan Noč, je privedlo do ideje, da bi postavili prvi učni čebelnjak prilagojen za delo z invalidi in pripravili Priročnik za usposabljanje invalidov v čebelarstvo s teoretičnem delom in z opisom prilagojenih tehnologij za čebelarje na invalidskih vozičkih. Od ideje je prešlo na papir. Arhitekt prof. Borut Juvanec je projektiral čebelnjak, funkcionalnost glede invalidskih vozičkov pa recenziral arhitekt Matjaž Planinc. Po njunih načrtih in prilagoditvah, ki ustrezajo invalidom na vozičkih, je čebelnjak izdelalo tesarstvo Drago Črešnjovec s. p. iz Lendave. Sam čebelnjak meri v dolžino 382 cm, v širino pa 312 cm, v njem se nahaja osem panjev in osnovni pripomočki za sodobno čebelarjenje oseb na invalidskih vozičkih. Primeren je za delo dveh oseb na invalidskem vozičku in mentorja. Samo lokacijo postavitve čebelnjaka je določila Zveza paraplegikov Slovenije in se tako odločila, da bo le ta stal na našem društvu, kjer imamo največ aktivnih čebelarjev. S tem pa se je začela pisati tudi tale naša medena pravljica.

Ponosni, da nam je bila zaupana ta čast, smo zavihali rokave, stopili skupaj in se veselo pripravljali na dan otvoritve. Mestna občina Murska Sobota je poskrbela za ureditev potrebne infrastrukture. Skupina naših čebelarjev, ki deluje pod mentorstvom Ljuba Janežiča je pripravila satnice in ostalo, potrebno za oživitev čebelnjaka. Članice Aktiva žena so ob pomoči medičarstva Celec spekle in okrasile medene čebele, ki so jih prejeli gostje na dan slavnostnega dogodka ter izdelale čebelice, s katerimi so okrasile pot do čebelnjaka. Komorni pevski zbor Društva se je pod mentorstvom Valerije Šömen pridno učil čebelarske pesmi, vključno s čebelarsko himno, ki so jih skupaj z otroškim pevskim zborom Osnovne šole Bogojina, Orffove skupine OŠ Bogojina, ob spremljavi g. Darka Kržanka na cimbalah, Žige Dunaja na trobenti, Žige Rausa na harmoniki, Neje Kosi Lovrenčec na violini in Pije Smodiš na flavti, zapeli na slavnosti otvoritvi. Za zanimive slikanice na panjih pa so poskrbele članice likovne sekcije.

Na slovesnosti so zbranim namenili nekaj besed mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, ga. Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, g. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, g. Ljubo Janežič, predsednik Sekcije čebelarjev na ZPS ter g. Stanko Novak, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Svojimi nagovori so izkazali veliko zadovoljstvo in ponos ob postavitvi prvega učnega čebelnjaka na svetu prilagojenega za delo z invalidi. Po kulturnem programu, ki ga je povezovala ga. Valerija Šömen, je sledil še blagoslov čebelnjaka, ki sta ga opravila kaplan g. Andrej Lažeta in duhovnik g. Leon Novak ter majhna pogostitev z različnim medenim pecivom ob zvokih ansambla Vinski bratje. In tako je bil čebelnjak predan svojemu namenu.

Avtor |2018-05-09T12:32:49+00:0027/04/2018|Novice|Komentarji so izklopljeni za Medena pravljica na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije

O avtorju: