Avtor: Maša Balažič

Čebelarska zveza Slovenije in Javna svetovalna služba v čebelarstvu sta v Državnem svetu Republike Slovenije, 20. decembra 2022, ob 10. uri organizirali strokovni posvet s čebelarskimi vsebinami. BREZ ČEBELARJA NE BO ČEBEL! Slovenija je bila pobudnica razglasitve Svetovnega dneva čebel, ki so ga 20. decembra 2017 soglasno potrdile vse države članice OZN. Dogodek je namenjen praznovanju pete obletnice te pomembne razglasitve, predstavitvi bogastva čebelarske dediščine, njene dolge zgodovine in predstavitvi dela čebelarja za ohranitev čebel. Tega dogodka so se udeležili tudi naš član in hkrati vodja sekcije Čebelarjev pri Zvezi paraplegikov Slovenije, Dušan Slana, Štefan Šemen, predsednik čebelarske zveze Pomurja in Janko Rožnam, strokovni sodelavec.

Srečanje se je začelo z nagovorom novega predsednika Državnega sveta RS, Marka Lotriča. Med slavnostnimi govorniki so bili še ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko, mag. Dejan Židan, podpredsednik mednarodne zveze čebelarskih zvez Apimondije, dr. Peter Kozmus, predsednik ČZS, Boštjan Noč in ostali svetovalci ter soustvarjalci projekta.

Ob koncu prireditve je potekala še podelitev priznanj čebelarjem, ki so v letu 2022 pridelali senzorično najbolj tipičen vrstni med. Na državnem ocenjevanju so ocenjevali cvetlični, akacijev, lipov in kostanjev med. Naše društvo je prejelo zahvalo za udeležbo na državnem senzoričnem ocenjevanju medu 2022 za akacijev med, ki jo je prevzel čebelar društva Dušan Slana.