Dr. Triller o preprečevanju in zdravljenju ran

//Dr. Triller o preprečevanju in zdravljenju ran

Dr. Triller o preprečevanju in zdravljenju ran

Avtor: Janja Buzeti

V sklopu Zveze paraplegikov Slovenije potekajo predavanja o preležaninah, na katerih Ciril Triller, dr. med. po regijskih društvih ZPS osvešča člane o preventivnih ukrepih glede preležanin, ki so pogost problem pri paraplegikih in tetraplegikih ter o zdravljenju že nastalih ran.

Preležanina je rana, ki nastane zaradi slabše prekrvavitve ob dolgotrajnem neprekinjenem pritisku na posamezne dele telesa. In temu so izpostavljeni naši člani, ki zaradi svoje invalidnosti večino časa preživijo v sedečem, polsedečem ali ležečem položaju.

Koristne nasvete je dr. Triller delil tudi z našimi člani minulo sredo, 11. oktobra 2017 in tako prispeval k njihovemu kakovostnejšemu življenju. Velik poudarek je namenil predvsem preventivi. Povedal je, da je zelo pomembno, da vsak dan opazujemo svoje telo in vsako spremembo na koži takoj sporočimo zdravstvenim delavcem.

Za uspešno preprečevanje preležanin so tako pomembni trije dejavniki a) zdrava prehrana – pomembno je, da uživamo zdravo sezonsko prehrano z dovolj tekočine, beljakovinami, vitamini in minerali, da imamo 5 obrokov na dan, od tega 2 redna in 3 manjše obroke ter se izogibamo kajenju in prekomernemu uživanju kofeina in alkohola; b) razbremenjevanje pritiska – vsake toliko časa se z rokami dvignemo iz vozička, da pretegnemo telo in tako prenesemo težo z ene strani na drugo; prav tako priporoča, da se obračamo in spreminjamo položaj telesa vsaki 2 uri; in da uporabljamo blazine za preprečevanje preležanin, in c) redna skrb za osebno higieno – redno umivamo telo z blagimi mili in ga na koncu tudi dobro posušimo ter kožo nahranimo z mazilom, ki naj bo po priporočilu dr. Trillerja mazilo iz naravnih sestavin, ki jih uporabljajo za dojenčke, ker le ta niso agresivna do kože. Prav tako je pomembno, da redno menjavamo oblačila in posteljnino, ki pa naj bodo iz naravnih materialov in brez gumbov, zadrg ali debelih robov. Nazorno je predstavil tudi nekatere načine zdravljenja ran in člane seznanil s paleto različnih pripomočkov za preprečevanje in zdravljenje ran.

Odziv članov je bil odličen, saj so izkoristili priložnost in zdravniku postavili številna vprašanja, le ta pa jim je z veseljem odgovoril. Prav tako jih je pozval k nadaljnjemu sodelovanju. Povedal je, da jim je na voljo tudi v bolnišnici v Rakičanu in da pri njem ni čakalnih vrst, kar je potrdil tudi eden od naših članov, ki se je že sestal z njim in pohvalil njegovo strokovnost. Ob koncu je dr. Triller zaključil predavanja s ponovnim pozivom, da se je potrebno neprestano boriti, da rane ne bi nastale. V kolikor pa se vseeno pojavijo, pa je potrebno združiti ves team in pri tem vzpostaviti obojestransko zaupanje na relaciji bolnik – zdravnik.

Avtor |2017-10-12T09:18:24+00:0012/10/2017|Novice|Komentarji so izklopljeni za Dr. Triller o preprečevanju in zdravljenju ran

O avtorju: