Dr. Aleksander Jevšek v imenu Mestne občine Murska Sobota društvu podelil priznanje ob 40. obletnici delovanja

//Dr. Aleksander Jevšek v imenu Mestne občine Murska Sobota društvu podelil priznanje ob 40. obletnici delovanja

Dr. Aleksander Jevšek v imenu Mestne občine Murska Sobota društvu podelil priznanje ob 40. obletnici delovanja

Avtor: Janja Buzeti

V sredo, 5. junija 2019 smo na Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije praznovali 40. obletnico delovanja društva in prvo obletnico delovanja prvega učnega čebelnjaka na svetu, prilagojenega za invalide na vozičkih. Nit celotnega dogajanja so bili (dobri) človeški odnosi, ki so v tem hitrem tempu življenja večkrat zanemarjeni.

Po odpeti slovenski himni, ki jo je zapel komorni pevski zbor društva, pod vodstvom zborovodje Matije Horvata, so sledili nagovori. Med prvimi je zbrane pozdravil predsednik društva Stanko Novak, ki je v svojem nagovoru predstavil delovanje društva, od njegovih začetkov pa vse do danes, ko praznujemo 40. obletnico. Prav tako se je dotaknil pomena društva za člane in njihove svojce pri soočanju s paraplegijo in premagovanjem ovir. Javnost je opozoril na slabše socialne razmere med invalidi, ki so zaradi svojih omejitev večkrat diskriminirani, predvsem pa na spodbujanje enakosti in strpnosti v družbi. Svoj nagovor je zaključil z mislimi mati Terezije: Ne dopustite, da bi katerikoli človek, ki je prišel k vam, ne odšel od vas vsaj malo srečnejši. Naslednji med govorniki, ki je pozdravil navzoče, je bil predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic. Tudi sam je poudaril pomen regijskih društev in same Zveze paraplegikov Slovenije za kvalitetnejše življenje paraplegikov in tetraplegikov. Le skupnimi močni lahko dosežemo, da se invalidom ne izvzame identiteta iz slovenskega prostora. Invalidske organizacije postajajo vse bolj zaskrbljene, saj se sredstva namenjena socialno varstvenim programom, zmanjšujejo s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Kljub temu pa izpostavi tudi nekaj dobrih sistemskih rešitev, kot so Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, Zakon o osebni asistenci in Zakon o socialnem vključevanju invalidov. Ampak dejstvo je, da med invalidi prevladuje revščina, zato se trudijo, da bi država imela posluh za povišanje invalidnine, dodatka za pomoč in postrežbo ter ostale prejemke, ki so že nekaj let ostali nespremenjeni, cene osnovnih življenjskih dobrin pa so se znatno povečale. Svoj nagovor zaključi s čestitko članicam in članom ob visokem jubileju delovanja društva.

Prekmurje letos Prekmurje praznuje 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Zadnji med govorniki, ki je nagovoril in izrazil čestitke članicam in članom društva, je bil župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek. Ostati poln optimizma in imeti veselje do življenja, ko te le to priklene na invalidski voziček, vztrajati in se ne predati, vse to je občudovanja vredno. Vsem članicam in članom izrazi iskrene čestitke za ta optimizem in vztrajnost ter se zahvali društvu za izjemno dobro sodelovanje z Mestno občino Murska Sobota. Tlakovec za tlakovcem je potreben, da pridemo do cilja in skupaj sadimo drevesa življenja in veselja. Mestna občina Murska Sobota se ves čas trudi, da je prijazna invalidom in se bo tudi v prihodnje. Ob koncu povabi predsednika društva Stanka Novaka in mu izroči priznanje Mestne občine Murska Sobota ter mu zaželi uspešno delovanje še naprej.

Med posebnimi gosti je bil tudi naš nekdanji član, geograf, sociolog in mladinski pisatelj mag. Igor Plohl, ki je spregovoril o svoji izkušnji s paraplegijo.

S petjem in recitacijami so se predstavili komorni pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, pod vodstvom zborovodje Matije Horvata, ob spremljavi Valerije Šömen na čelu in Darka Kržanka na cimbalah ter učenci OŠ Bogojina.

Letos pa poleg 40. obletnice delovanja društva praznujemo tudi 1. obletnico delovanja prvega učnega čebelnjaka na svetu, prilagojenega za invalide na vozičkih. V ta namen smo zasadili lipo, ki je cenjena čebelja paša. Lipo so zasadili  župan MOMS dr. Aleksander Jevšek, predsednik društva Stanko Novak, predsednik Zveze Dane Kastelic, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije gospod Janez Vencelj in predstavnik čebelarjev na vozičkih iz Bosne in Hercegovine gospod Edin Čolić. Lipa predstavlja simbol človeške povezanosti z naravo, predstavlja pripadnost matičnemu narodu, ki prav tako sovpada s 100. obletnico Prekmurja, z namenom ohranjanja in spoštovanja osnovnih vrednot, ki so nujno potrebne za obstoj človeštva. Sledila je še čebelarska himna ter kratka predstavitev čebelarske dejavnosti v Pomurju, predvsem pa na našem društvu, kjer je dodobra zaživela s postavitvijo prilagojenega čebelnjaka.

Po kulturnem programu je sledila še majhna pogostitev, za katero je poskrbela kmetija Ficko iz Rogašovcev ob pomoči dijakov Srednje gostinske šole Radenci in Srednje zdravstvene šole Murska Sobota.

Avtor |2019-06-12T10:29:04+00:0011/06/2019|Novice|Komentarji so izklopljeni za Dr. Aleksander Jevšek v imenu Mestne občine Murska Sobota društvu podelil priznanje ob 40. obletnici delovanja

O avtorju: