Čebelarska zveza Slovenije izdala Čebelarski priročnik za invalide

//Čebelarska zveza Slovenije izdala Čebelarski priročnik za invalide

Čebelarska zveza Slovenije izdala Čebelarski priročnik za invalide

Avtor: Janja Buzeti

Ni še tako daleč, ko smo na našem društvu slavnostno praznovali otvoritev Prvega učnega čebelnjaka na svetu, prilagojenega za delo z invalidi. Tovrstna pridobitev je predstavljala velik korak naprej na področju vključevanja invalidov v čebelarstvo. Danes pa ponovno s ponosom predstavljamo Čebelarski priročnik za invalide, pri katerem smo majhen del prispevali tudi sami. Začetnik same ideje o vključevanju invalidov v čebelarstvo je bil g. Andrej Sever. Na njegovo pobudo se je Čebelarska zveza Slovenije skupaj z Zvezo paraplegikov Slovenije odločila in postavila prvi učni čebelnjak na svetu, ki je prilagojen za delo z invalidi in danes izdala še čebelarski priročnik za invalide. “Slovensko je biti čebelar…” so besede, s katerimi predsednik ČZS g. Boštjan Noč nagovarja bralce Priročnika.

Tako smo bili v torek, 8. januarja 2019 povabljeni na novinarsko konferenco ob predstavitvi Čebelarskega priročnika za invalide, ki je potekala na Čebelarskem centru Slovenije, na Brdu pri Lukovici. Na konferenci so sodelovali predsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč, ki je predstavil sam priročnik, izrazil svoje zadovoljstvo s sodelovanjem z ministrstvi ter poudaril, da je potrebno še naprej razvijati nove ideje na tem področju in dosegati nove uspehe, zato na ČZS že pripravljajo program usposabljanja čebelarjev invalidov, pri tem pa želijo vključiti tudi Slovensko čebelarsko akademijo; ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije g. Dane Kastelic ter pobudnik ideje o vključevanju invalidov v čebelarstvo g. Andrej Sever, ki meni, da se je s tem družba končno začela zavedati enakopravnosti invalidov. Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije g. Dane Kastelic je med drugim izpostavil pomen vključevanja invalidov pri oblikovanju tovrstnih besedil, saj meni, da invalidi sami najbolje vedo kaj je zanje dobro in tudi sam pohvalil odlično sodelovanje Zveze paraplegikov Slovenije z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Čebelarsko zvezo Slovenije.

Konference se je udeležil tudi naš čebelar in skrbnik Učnega čebelnjaka Dušan Slana, ki je v Priročnik zapisal svoje prve izkušnje s čebelarjenjem prilagojenem čebelnjaku, o katerih je spregovoril tudi v intervjuju na tokratni predstavitvi.

Posebna zahvala pa gre tudi g. Tomažu Koširju iz podjetja OSKO-T d.o.o. za podarjen otepalnik za čebele, ki se bo uporabljal v Učnem čebelnjaku. Podjetje se ukvarja z izdelavo čebelarske in vinarske opreme.  Priročnik

Avtor |2019-01-09T15:08:43+00:0009/01/2019|Novice|Komentarji so izklopljeni za Čebelarska zveza Slovenije izdala Čebelarski priročnik za invalide

O avtorju: